Tannkjøttsbehandling
Har du et tannkjøtt som stadig blør? Tannlegene Otterstad finner ut årsaken
Opplever du blødninger fra tannkjøttet med jevne mellomrom? Kanskje du har noen mistanker om betennelse i ei tann? Da bør du kontakte tannlegen så raskt som mulig. Tannlegene Otterstad finner ut årsaken til blødning i tannkjøtt, i tillegg til andre plager i tannkjøttet som for eksempel betennelse.
Hvorfor bør du bestille time til tannlegen med en gang, lurer du kanskje på? Det bør du gjøre for å unngå at tennene løsner og faller ut. Kom innom hos i dag så undersøker vi tannkjøttet ditt.
Så mange utvikler en alvorlig grad av periodontitt
Periodontitt er en tannkjøttsykdom hvor man har fått en betennelse i tennenes støttevev. Betennelsen oppstår som følge av mangelfull renhold, og bidrar til at kjevebenet rundt tennene brytes ned. Dersom dette ikke behandles, kan man i verste fall risikere tannløsning slik at tennene må fjernes.
Så mange som 10% av den voksne befolkningen utvikler en alvorlig grad av denne tannkjøttsykdommen. Det kan være vanskelig å legge merke til sykdommen på egen hånd, men typiske symptomer er blødning fra tannkjøttet og dårlig ånde, samtidig som det kan føles ømt og hovent.
For å være i forkant av en slik sykdom er det anbefalt å møte opp til en tannlegeundersøkelse minst en gang i året.
Noen er mer utsatte for tannkjøttsykdom enn andre
Til tross for at periodontitt kan ramme alle sammen, er det enkelte personer som er mer utsatt enn andre. Både diabetikere, røykere og personer som bruker medisiner, som for eksempel blodfortynnende medisiner og medisiner mot epilepsi, har en økt sjanse for å utvikle tannkjøttsykdom.
Bruker du noen av disse medisinene er du nødt til å opplyse tannlegen om dette. Sammen med fastlegen kan tannlegen lage en sikker og forsvarlig behandlingsplan for deg.

Slik foregår behandlingen mot tannkjøttsykdom
Hos Tannlegene Otterstad bruker vi toppmoderne utstyr for å avdekke tannkjøttsykdom. Blant annet benytter vi digitalisert røntgen for å finne eventuelle sykdommer i eller rundt tannkjøttet. Ved hjelp av røntgenbilder vil våre erfarne tannleger se om det har forekommet forandringer omkring en angrepet tann. Bakterieangrepet skrapes så vekk av tannlegen.
Til tross for lite eller ingen smerte, må svært utsatte tenner ofte trekkes. Her kan tannlegen benytte en tannbro. Tannlegen vil også kunne avgjøre om du kan beholde tennene dine.
For å oppsummere så vil din tannlege både gjenopprette din periodentale helse og minske risikoen for at du noen gang får igjen tannkjøttsykdommen. Neste steg bør være å rehabilitere bittfunksjonen slik at denne blir funksjonell og estetisk.
Hvilke konsekvenser oppstår dersom jeg ikke møter opp til behandling hos tannlegen?
Rammes man av tannkjøttbetennelse som for eksempel periodontitt, kan det i enkelte tilfeller være uunngåelig å miste en eller flere tenner.
I starten er det ikke sikkert du merker at tennene burde blitt behandlet, men over tid vil tennene løsne mer og mer. Deretter kan smerter og ubehag ved tygging oppstå, noe som svært ofte øker behovet for å fjerne de aktuelle tennene.
I områder hvor det mangler en eller tenner, kan man bruke en kunstig tann som erstatning. Eksempler på dette er tannimplantat, bro eller protese.
Siden tannkjøttsykdommen periodontitt har sammenheng med resten av kroppens helse, vil manglende behandling av betennelsen påvirke generell helse, og i noen tilfeller andre sykdommer. Diabetes er et eksempel på sykdommer som kan påvirkes av periodontitt.
Forebyggende behandling og oppfølging
Det er din egen tannhygiene og renhold som er den viktigste forebyggende behandlingen for tannkjøttsykdommer. Et godt tips er å pusse tennene dine grundig minst to ganger hver dag, både morgen og kveld. Benytt tanntråd for å fjerne bakteriebelegg og matrester som ligger mellom tennene.
Det er alltid viktig å følge råd og instrukser fra tannlegen. Slik kan du unngå å utvikle tannkjøttsykdom, eller unngå at infeksjonen kommer tilbake igjen hvis du allerede har hatt en tannkjøttsykdom.
I forbindelse med forebyggende behandling er det i tillegg viktig at du møter opp til minst en tannundersøkelse i året. Dette er smart, da du ofte ikke oppdager selv at du har en tannkjøttsykdom helt i starten av utviklingen.
Har du blitt behandlet for tannkjøttsykdom, er det helt nødvendig at du møter opp til jevnlig kontroll hvor rens og oppfølging blir gjort for å unngå at sykdommen kommer tilbake.
Åpningstider på kliniken
mandag | 08:00 – 15:30 |
---|---|
tirsdag | 08:00 – 15:30 |
onsdag | 08:00 – 15:30 |
torsdag | 08:00 – 15:30 |
fredag | 08:00 – 15:30 |
Ta kontakt til oss
Er det snart lenge siden du har vært hos tannlegen, eller er det bare tid for sjekk? skriv til oss, så kontakter vi deg med en bindende samtale og tilbyr en avtale med oss.
[fc id=’1′][/fc]